Bringa, Kenu

Bringa

kép

Panyola és környéke, Szatmár-Bereg egyike hazánk legérintetlenebb zugainak. Vizekben gazdag, békés, ártatlanságot és tisztaságot sugárzó táj, ahol változatos vizitúrák, kiváló kerékpárutak várják a látogatókat. Aki ellátogat Szatmár-Beregbe, nem hagyhatja ki a kenuzást az Öreg-Túron, a biciklizést a Tisza töltésén futó szuper kerékpárúton, az istenáldotta vidék felfedezését, a strandolást a nyüzsgő – vagy pont az eldugott, csendes homokpadokon.

Bár a közutak sem forgalmasak, a kiépült kerékpárutakon látványosabb és hangulatosabb közlekedni. Panyoláról a Tisza töltésén vezető kerékpárúton eljuthatunk Olcsvaapátiig, a Tisza szabadstrandjához, a panyolai homokpadokhoz, elsuhanunk Tivadar felé (16 km) a dzsungelgyümölcsösök mellett. Tivadarról a Tisza másik oldalán elkerekezhetünk akár Gergelyiugornyáig. A tipikusan aprófalvas Szatmár-Bereg kellemesen bejárható kerékpárral is, közúton egy nap alatt eljutunk Szatmárcseke csónakos fejfás temetőjéig, megnézhetjük a mai is működőképes Túristvándi vizimalmot, útba ejthetjük Penyigén a Lekváriumot és a megújult Helytörténeti gyűjteményt. A kerékpárút Panyoláról elérhető, ha Olcsvaapáti felé haladva, elhagyva a falutáblát a pálinkafőzde előtti úton jobbra kanyarodsz. Az első lehetőségnél balra veszed az irányt, áttekersz az almáskerteken, majd jobbra fordulva kiérsz a Tisza töltésére. Az út végig aszfaltozott, de alkonyat után a hold fényén kívül csak a bringád lámpájában bízhatsz. Alkonyatkor vigyázzunk a lépten-nyomon elénk ugró fácánokra!


Kerékpárbérlés (jó minőségű, karbantartott), információ, túraszervezés:
Váradi István, Fehérgyarmat
Tel.: +36 20 9582 371
E-mail: info@vandorvizitura.hu
Web: www.vandorvizitura.hu

Panyolán a Lakatos Vendégházban vannak bérelhető kerékpárok, de a többi vendégház is segít bringát keríteni. Ezeknek a bicikliknek a felszereltsége és állapota különböző lehet, ezért ha hosszabb túrára indulnál, előzőleg informálódj a lehetőségekről.