Bringa, Kenu

Tanösvények

A Szatmár-Beregi Natúrpark által ajánlott gyalogos, illetve kerékpáros túrák útvonalai:

 • Elixír Tanösvény
  A tanösvény a falu központjában álló templomtól indul. Az útvonal megközelítőleg 10 km hosszan, főként a település külterületén halad. A látogató a Szamos vonalától a Székos-gaz érintésével egészen az Öreg-Túr medréig juthat el. Eközben megismerheti egy szatmári település kulturális, illetve természeti értékeit. A látogatók a helyi pálinkafőzde megtekintésével is zárhatják túrájukat, ahonnan a község már csupán kőhajításnyira van. A főzdétől indul a Jégmadár tanösvény, amelyen a Tisza töltésén egészen Kisar településig, illetve az Ökoházig lehet eljutni.

  A tanösvényt útirányjelzők kísérik. A túraútvonal minden korosztály számára érdekességet jelenthet. Gyalogos bejárása akár félnapos programmá is válhat. Kerékpárral is kényelmesen meg lehet közelíteni minden információs pontot.
 • Jégmadár Tanösvény
  A Jégmadár Tanösvény Kisar és Panyola községeket köti össze, nagyrészt az árvízvédelmi gát töltéskoronáján kialakított kerékpárúton. A tanösvény a kisari Ökoháztól indul, míg a panyolai vége a falu szélén, az Öreg-Túr mellett található. (A tanösvény mindkét irányból végigjárható.) A tanösvény nyomvonalán kialakított információs pontok a szatmári Tisza-part élővilágát, valamint a térség gazdálkodásának jellegzetességeit mutatják be. A tanösvény kezdeténél pihenőhely található.

  A Báka-szegi morotva mentén futó szakasz látogatása csak száraz időben javasolt, mivel az eső ázatta talaj ezen a területen jelentősen megnehezíti a közlekedést. A tanösvény itt lehetőséget nyújt egy aszfaltozott úton történő rövidítésre is, amelyet a térképen sárga szín jelöl. A tanösvényt útirányjelzők is kísérik.

  Még indulás előtt célszerű gondoskodni a vissza- vagy továbbjutás lehetőségeiről. Kerékpár használata esetén alternatíva lehet a Panyola-Kérsemjén-Nábrád-Fehérgyarmat-Kisar közút.