Bringa, Kenu

Túrák

Javaslat fél napos programra:

 • Kerekezés Olcsvaapátiba vagy a panyolai lapályra.
  Strandolás, pihenés. Olcsvaapátiban egy kis büfé működik a Tisza-parton, de Panyolára vinned kell magaddal vizet, ennivalót. Az út hossza: 2-6 km.
 • Kerekezés Tivadarra,
  ahol homokpad, strand, büfék, éttermek várják a látogatókat. Az út hossza: 16 km.

Javaslat egész napos programra:

 • Szatmár klasszik
  Panyoláról kiindulva Fehérgyarmat (13 km) felé áttekerünk Penyigén (5 km). Megnézzük a Szenke-tavat és a Lekváriumot, majd a Kömörői-erdőn át Túristvándiba (5 km) jutunk. Itt megpihenünk a Vizimalomnál, mellette étkezési lehetőség, kocsma, bolt. Ha előzőleg megbeszélitek akkor érdekes gyógynövény-túrát tehettek Makai Béla füvesemberrel, az utolsó fűszál ismerőjével. Innen Szatmárcsekére (8 km) egy varázsos, hagyásfás legelő (Rókás) mellett jutunk. A Kölcsey-emlékszoba a falu központjában, a híres csónakos fejfás temető a református templom melletti utcában található. Szatmárcsekéről Panyolára (22 km) válaszd a Nagyarra vezető utat, erre van a Petőfi-fa és a frissen felújított Luby-kastély. Tivadartól jöhetsz a Tisza-töltésen, a kerékpárúton.
 • Mosolygó szentek
  Panyoláról Olcsvaapáti (5 km) felé indulj, átkelsz a vissza-az-időben kompon és Vásárosnamény (8 km) felé veszed az irányt. A Tisza-hídon átkelve jutsz el Tákosra (8 km), ami kihagyhatatlan. A térség legbájosabb temploma, a mezitlábas Notre Dame, és legbájosabb gondnoka itt található, keresd Baráth Menyhértné, Erzsi nénit, aki úgy beszél a templomról, hogy a szavai egyből a szívedig jutnak. Van mellette egy kedves tájház nem kevésbé kedves hölggyel. Ha ebéd környénkén érkezel és Juditkát is megtalálod az utcában, azonnal készít neked lapcsánkát és ódivatú, faszenes vasalóval(!) sültet. Innen Csaroda (2 km) csak egy ugrás, ne hagyd ki a középkori templomot, szenzációs! Freskók tömkelege, mosolygó szentek, egyedi hangulat. Innen Tarpára (12 km) még útba ejtheted Márokpapi 13. századi eredetű templomát. A faluban sok eredeti, népi lakóház is áll még. Tarpán ugorj be a Bereg Kincsei üzletbe, komoly pálinka- , lekvár és aszalt gyümölcs készletük van, és az udvarukon rendkívül kellemes megpihenni. A szárazmalomnál elegendő egy fotószünet, hogy Tivadart (5 km) elérve rágurulhass Kisaron a Tisza-töltés bicikliútjára és estére elérd Panyolát (16 km).
 • Szatmár haladóknak
  Panyoláról Fehérgyarmatra (13 km) indulsz, betérsz fagyizni Anastasiohoz (Gelato Italiano), aki nem adja alább az eredeti, olasz recepteknél. Ha hétköznap jársz erre, megállhatsz irigykedni kis kitérővel a Tunyogmatolcs felé vezető út használtcikk-kereskedőinél, ahol mindig találhatsz remek fogásokat bringa-ügyben. A városon egyenesen átsuhanva menj el Cégénydányádig (7 km), ahol a Kende-kúria romos épülete mellett egykor pompás arborétum állt. Megcsodálhatsz egy monumentális platán-matuzsálemet, majd indulj el Gyügyére (2 km), melynek temploma egyike a legkülönösebbeknek: festett kazettái szürreális lényeket, jeleneteket ábrázolnak. Innen kis kitérővel pár perc alatt elérhető Szamosújlak (2 km) Europa Nostra díjas temploma. A templom-túra következő állomásai Nagyszekeres és Kisszekeres (8 km), majd Vámosoroszit elérve eldöntheted, hogy visszaindulsz Penyige (12 km) felé, ahonnan még 18 km-t kell tekerni Panyoláig, vagy go extrém – elmész Fülesdre (8 km, Falumúzeum, kiváló kaja és kedves kiszolgálás a Moni étteremben és szombaton délután fél 6-tól valami egészen különös, átütő, goszpeles istentisztelet a Műv. Házban, ahová nyugodtan be lehet keveredni. Innen Kölcse még 5 km, visszafelé Panyolára pedig 28 km az út.