Gasztronómia

Helyi kaják

Helyi kaják a sparhelten

Ki emlékszik a paradicsom valódi ízére? Mutasson valaki olyan fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza-ételek, nem gyártanak futószalagon gyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi – a sparhelt nem a hortobágyfílinget szolgálja, hanem mindennapos használati tárgy, az alapanyag nem a nagykerből érkezik, hanem a kiskertből. A Panyolafeszt idején olyan hagyományos, szatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak itt lehet megkóstolni. A receptek ősiek, az alapanyagok itteniek, nem származhatnak 50 km-től nagyobb távolságról. Igazi házikoszt, mint a nagymama ebédje. Minden étel helyi és ránk jellemző. Kivételt csak a gasztrobloggerek kínálata jelent, akik a Panyolafeszten bemutatják, hogy lehet a hagyományos alapanyagokból szenzációsan kreativ, modern és egészséges ételeket készíteni. A vendég nálunk szent, a panyolai vendégszeretet legendás. A sajátunk legjavát kínáljuk: olyan jellegzetes és karakteres helyi ételeket, mint a szatmári töltött káposzta, a Nyugdíjasklub titkos fegyvere, a lapcsánka, lakodalmas házi sütemények, kemencés lángos, reggelire bundás kenyér paradicsommal és paprikával a kiskertből.