Önkénteseink

A fesztivál gyakorlati lebonyolítása számos feladattal jár. A munkák javát az Önkormányzat mintegy félszáz dolgozója végzi a fűnyírástól a kunyhó építésen át a vendégek ellátásáig. Marad azonban még számos teendő, amelyek lebonyolításában vállalkozó kedvű helyi és más településekről ideérkező fiatalok végeznek önkéntes alapon.

ÉJJEL-NAPPAL PANYOLA ifjúsági csoport

kép
„Ha bármibe belefogunk, mindent az elején kell kezdeni. Panyolán sem történik ez máshogy. Ahhoz, hogy felnőtt, felelősségteljes, egyszerű, segítőkész emberré váljunk, végig kell haladni a ranglétrán. Egy ilyen kis településen, de főként Panyolán ez az út egyszerűbben, eseménydúsabban működik.
A "nagyok" mindenben segítenek a "kicsik"-nek. Aki a panyolai általános iskolában kezdte pályafutását, már ott szembesülhetett ezzel a szándékos- nem szándékos lehetőséggel, amit ez a település ad. Mivel a páros és a páratlan osztályok egy tanteremben tanultak, így kétszer tanulhattuk meg, amit más csak egyszer vagy egyszer sem hallhatott élete során. A felsőbb évesek ismételhettek, az alsósok fülelhettek mi is vár rájuk. Így kölcsönös „kéz-kezet mos” segítség alakult ki az osztályok között. Ez az élet további részében is megfigyelhetővé vált.
A fiatal focirajongók a nagyok közt nevelkedtek, a kislányok a nagyoktól leshették el a sminkkülönlegességeket. Így, semmi előkészület nélkül észrevettük, hogy a településen egy korhatár nélküli, egy mindenkiért csoport alakult ki.
Itt mindig zajlik az élet. Valakinek mindig van szülinapja, névnapja vagy egy unalmas hétvégéje mikor az egész bandával együtt akarja jól érezni magát. Ilyenkor mindenki készül, ajándékot KÉSZÍT, sütit süt, díszít, szervez. Nem a pénz dominál, nem a csili-vili autó, a vastag buksza csak az, hogy esőben, napsütésben, hidegben, aszályban együtt legyünk.

Ez az Éjjel-Nappal Panyola csoport.”

KÖZ-PONT IFJÚSÁGI EGYESÜLET

kép
A debreceni székhelyű egyesület célcsoportja a 10 és 30 év közötti korosztály. Olyanok, akik tenni akarnak közösségükért, saját maguk által. Teret és lehetőséget biztosítanak számukra, hogy szerves részévé váljanak a társadalomnak.

Az egyesületben tevékenykedők közös értéknek vallják a nyitottságot, a kreativitást és az egymás iránti bizalmat. Közösségük ezeket az értékeket a segítségnyújtáson és a csapatmunkán keresztül valósítja meg. Strukturáltan, egyesületi keretek között nyújtanak támogatást informális szerveződéseknek, egymás érdekeit szem előtt tartva.

További küldetésüknek tekintik a fiatalok helyzetbe hozását és önkéntes hálózat működtetését az Észak-alföldi régióban. Azok a fiatalok, akik kapcsolatba kerülnek velük, olyan tapasztalatokra és élményekre tehetnek szert, amelyek a későbbiekben is irányadóak lehetnek életükben.

A debreceni önkéntesek 2007 óta aktív résztvevői rendezvényünknek, önkéntes munkájukkal nagyban hozzájárulnak a Határmenti Világzenei Fesztivál sikeres lebonyolításhoz. Ez évben harmincöten látogatnak el hozzánk, soraikban idén külföldi fiatalokat is üdvözölhetünk.

www.kozpontegyesulet.hu