Programok

Kiállítás

BETONSZŐNYEG: A KULTÚR KONTÚR

kép
A Kreatív Műhely (kreatívrajztanfolyam.hu) egy egyedi szemléletű művészeti iskola. Vándorműhely-foglalkozás keretében nyári napokon házhoz megy, a kultúraépítés, az alkotás, a kreativitás, az intuíció, a rituálé oldaláról szeretne kapcsolódni a már megindult közösségekhez, hosszabb-rövidebb ideig eme tevékenységekkel együtt lenni és újabb tereket nyitni abban. Olyan közösségeket látogat meg, mely gondolkodásában önálló és egyedi, környezettudatos, szereti megvalósítani ötleteit és gyakorlatiasan gondolkodni.
Az egyik ilyen szabadon formázódott akció betonszőnyeg címen indult. Mindenhol találni valami lebontott épület alapot, furcsa kiálló maradványokat, de ha mást nem is, járdát minden bizonnyal. A betonszőnyeget pont egy ilyen elhagyott betonplaccra tervezték: egy szabad párbeszédet a művészet nyelvén. A szőnyeg, miközben készül, ítéletmentes teret biztosít az emberi találkozásokra. A kreativitásra épülő alkotófolyamat művészi erejének felhasználása felkínálja a lehetőséget arra, hogy a közösség a háttérben meghúzódó konfliktusokkal szembenézzen. A betonszőnyeg nem gyűrődik, nem lehet semmit aláseperni, és egyben otthonossá tesz. A szőnyeg jól mutat, míg le nem kopik, emlékezetes pontjává válik az adott helyszínnek, településnek, közösségformáló ereje van.

A kísérleti vándorműhely következő állomása Panyola, ahol a fesztivál tér közepén található betonplaccot szőhetik meg közösen az itt élők és az idelátogató vendégek, kicsik és nagyok egyaránt, mindenki, aki kedvet érez, hogy bekapcsolódjon és nyomot hagyjon Panyola és a fesztivál életében.

Helyszín:
Fesztivál tér

„TISZAI KÉPEK” - JÁRDÁN MÁTYÁS FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Járdán Mátyás 1970-ben született Tiszafüreden, iskoláit is itt végezte. Vasipari és kereskedelmi szakmákkal rendelkezik. 1991 óta, autodidakta módon tanulta a festészetet. Az első lépéseknél Vladár László festő-tanár és Fazekas Árpád segítették. Járdán Mátyás képeivel először 1992-ben találkozhatott a nagyközönség, egy nemzetközi tárlaton. Első önálló kiállítása 1994-ben volt szülővárosában.

Képei eljutottak számos európai országba, valamint az Egyesült Államokba és Ausztráliába is. Kedvenc témái az élet- és tájképek. Különleges fantáziáról tanúskodnak tudományos-fantasztikus képei, melyekkel 2000-ben nemzetközi I. díjat nyert, 2003-ban Nívó-díjat érdemelt ki.

Alkotói munkásságáról így vall: „Alkotói tevékenységemet a realitás területén érvényesítem. A táj- és életképeim, csendéleteim a természet és a múlt szeretetét tükrözik, és felhívják a figyelmet valós értékeinkre.”

Panyolán bemutatott képein javarészt ott kanyarog a bennünket összekötő folyó, a Tisza: az ébredő, a nyári, az eső utáni folyó sokféle arcát örökítette meg Járdán Mátyás.

Helyszín:
Művelődési Ház, Panyola, Szombathelyi u. 12.
Nyitvatartás:
  • augusztus2. péntek 16h-20h
  • augusztus 3. szombat 10h-20h