Programok

Műsorfüzet

 • Augusztus 2. péntek

  Fesztivál tér, színpad

  • 17.00- Néptánc
  • Padkaporos néptánccsoport (Bárdos Lajos Művészeti Iskola, Fehérgyarmat)
   kép

   A fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános és Művészeti Iskola néptánc tanszakának növendékei mutatnak be kalocsai táncokat, somogyi kanásztáncot és üveges táncot a VIII. Határmenti Világzenei Fesztivál színpadán.

   Felkészítő tanáruk: Tóth Béla táncpedagógus.

  • Szatmár Táncegyüttes (Mátészalka)
   kép

   A mátészalkai Szatmár Táncegyüttes 1978-ban alakult iskolai csoportból, a szatmári térség hagyományőrzése céljával. A későbbiek folyamán a csoport felvállalta a mai autentikus néptáncok minél szélesebb körben való megismerését, terjesztését, továbbadását és színpadra állítását.

   A táncegyüttes vezetői 2006-tól a gyermekcsoportokból kinevelkedett Filep Gergő és Filep László.

   Előadásaik nem egyszerűen táncbemutatók, hanem humorral, természetességgel, szívvel és – nem utolsó sorban – profi tánctudással megkomponált valódi színdarabok, amelyek bővelkednek színpadi elemekben: hitelesen visszaidézik azt a kort, amikor a néptánc még a mindennapi élet szerves része, és nem egy színpadi előadás volt.


   Linkek:
  • Béres András Kör (Rozsály)
   kép

   A rozsályi Béres András Kör 2009-ben alakult hagyományápolás céljából.

   A néptáncon kívül szatmári népdalokat, népmeséket dolgoznak fel. Névadójuk a helybéli születésű Béres András (1928-1993) néprajzkutató, a Debreceni Népi Együttes egykori vezetője és koreográfusa, akinek nevéhez fűződik a rozsályi népmesegyűjtemény is Hajnalpelika, Rozsályi népmesék címmel.

   Az amatőr táncegyüttes repertoárja szatmári, moldvai, hortobágyi és dél-alföldi táncokból áll.


   Linkek:
  • 18.00- SZEREDÁS koncert
   kép

   A debreceni Szeredás Együttes 1993-ban alakult, tagjai a magyar néphagyományok iránt elkötelezett népzenészek, néprajzkutatók, előadóművészek.

   A Szeredás Együttes legfontosabb küldetése néphagyományaink kutatása, óvása, valamint feldolgozása és bemutatása annak érdekében, hogy a ma embere is átélhesse ezen ősi tradíciók évszázadok alatt kikristályosodott eszmeiségét és jelentéstartalmát.

   Az együttes közel 20 éve készít műsorokat a magyar dramatikus népszokásokból gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Eddig 4 önálló nagylemezük jelent meg. A Szeredás hosszú évek óta a Debreceni Hajdú Táncegyüttes kísérő zenekara.

   Panyolán augusztus 2-án önálló koncerttel, augusztus 3-án táncházi kísérőként találkozhatunk az együttessel.


   Linkek:

  • 20.30- OROSZ ZOLTÁN Világhírű harmonikaművész koncertje
   kép

   A művész három egymást követő évben megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. 2000-ben együttese megkapta a Magyar Rádió rangos elismerését az eMeRTon díjat, majd stílusteremtő zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus Díjjal ismerték el.

   Orosz Zoltán a harmonika szeretetét édesapjától örökölte, ő volt, aki tehetségére már korán felfigyelt, és az első nyolcbasszusos harmonikát is tőle kapta négy éves korában. Zoltán édesapja a délmagyarországi Bácsalmáson született, ahol a délszláv zene hatása a földrajzi közelség miatt meghatározó.

   Orosz Zoltán zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog.

   E zenei sokszínűségnek köszönhetően munkásságának meghatározó eleme a zenei stílusok újragondolása, sajátos értelmezése, egyéni hangszerelési elemekkel való fűszerezése.

   A világzenén belül is egészen friss, önálló stílust képvisel, ahogy a jazzt és a Balkán népzenéjét ötvözve megteremtett egy új, egyedi hangzást, mely kifinomult zenei megoldásokkal, csak rá jellemző, rendkívül árnyalt billentési technikával mutatja be e hallatlanul izgalmas zenei világot.

   Modern hangszerelési ötletek, virtuóz „zenei párbeszédek”, improvizációk jellemzik a koncertet, fergeteges hangulatot teremtve a szabadtéri fesztiváloktól a sportarénák hatalmas színpadáig a világ minden táján.

   A műsorban igen sokféle zenei stílusból hallható válogatás, a francia sanzontól az argentin tangón át a legismertebb magyar vonatkozású dallamok virtuóz előadásáig, de nem hiányzik a koncertből a délszláv zene legszebb dallamainak bemutatása sem úgy, hogy abban a harmonika kiemelt szerepet játszik.


   Fellépő művészek:
   • Orosz Zoltán – harmonika
   • Balogh Zoltán – gitár
   Linkek:
  • 22.00- CIMBALIBAND koncert
   kép

   A magyar világzenei élet kiemelkedő zenekara.

   A 2006-ban alakult Cimbaliband rövid idő alatt a fiatal világzene-kedvelő közönség egyik kedvenc koncertzenekarává nőtte ki magát. A felállás eleve unikumnak számít zenei palettánkon: szerb harmonikás, magyar hegedűs és énekes, horvát dobos, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros. Mindannyian más-más zenei világból érkeztek. Magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, délszláv muzsika, rock’n’roll, különböző műfajok, de két dolog mégis összetartja a bandát: a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer, a cimbalom. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a cimbalom Chuck Berry-je ként. Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart a magyar akusztikus "keverőpult" mögül. Koncertjeiken “multikulti” örömzenét játszanak, stílusbeli korlátok nélkül, de mély gyökerektől táplálva.

   A zenekar az elmúlt években a magyar fesztiválpaletta minden lehetséges színpadán koncertezett a Szigettől a Művészetek Völgyén át, a Tavaszi Fesztiválig, de nagy sikereket értek el egész Európában, ahol több mint 40 koncertet, és több fesztiváldíjat mondhat magáénak a Banda.


   Tagok:
   • Szita Eszter - ének, vokál
   • Unger Balázs - cimbalom, ének, vokál
   • Boda Gellért - hegedű, kontra
   • Pataj Péter - nagybőgő, basszusgitár)
   • Horváth Dániel - dobok, cajon, derbuka, konga, kanna
   • Unger Gergő - gitár, ének, vokál
   • Agatics Krunoszláv “Kico” - harmonika
   Linkek:

  Kísérőprogramok:

  • Fesztivál tér
  • 14.00 - 21.00- Kézművesek utcája (vásár)
  • 16.00- Szatmári ételek és pálinkák, mesekuckó, játszóház.
  • 19.30- Hőlégballon
  • Művelődési ház
  • 16.00 - 20.00- Kiállítás
  • Panyolai Pálinkafőzde
  • 16.00, 18.00- Vezetett pálinkafőzde-látogatás
  • Református templom
  • 16.00 - 20.00- Vezetett templomlátogatás
 • Augusztus 3. szombat

  Fesztivál tér, színpad

  • 17.00- RÜGYECSKÉK: panyolai gyermekek műsora

   Kicsiny kisfalum Panyola, ahonnan a gyökereim erednek.

   Nagyon szeretek ide jönni hisz valóban mintha hazajönnék. Ideköt a szülői és a nagyszülői szeretet. Ez a piciny falu ezen alkalommal benépesül. Bíró Gréta vagyok és szívesen veszek részt a rendezvényen, hogy táncommal színesítsem a műsort. Évek óta minden alkalommal fellépek, amit szívesen teszek és örömmel mutatom be a nagyközönségnek a táncomat. A mostani fellépésemre magammal hoztam a csengeri Szamos tánccsoport kis csapatát ahol testvérem, Bíró Gergő is táncol.

   kép

   A Szamos tánccsoport két éve alakult, vezetője Talpas István táncpedagógus. A csapat 8 főből áll, tagjai: Papp Evelin, Papp Vivien, Juhász Virág, Apáti Leila, Bíró Gergő, Bálint Zsombor, Viski Bence, Talpas András.

   kép

   Nagyon szeretnek táncolni, énekelni, néptáncot, társastáncot is tanulnak. Falunapokon, Városi rendezvényeken lépnek fel, versenyekre járnak, legutóbb a dombrádi művészeti versenyen ezüst és arany minősítést értek el. Néptáncot fognak táncolni, Szatmári verbunkot Lassú és Friss csárdást.

   kép

   Jómagam pedig 9 éve táncolok Mátészalkára járok Zubály Gabriella táncpedagógushoz a Gabriella Mozgásművészeti Stúdióba. Tanulok balettet, Jazz balettet, Modern és Kortárs táncokat. 3 éve spicc táncot tanulok, amit most is be fogok mutatni. Én is járok táncversenyekre, bemutatókra, legutóbb a dombrádi művészeti versenyen ezüst minősítést értem el.

   Most fogok az öcsémmel is táncolni néptáncot, Szatmári csárdást.
   Büszkén táncolunk együtt, saját magunk, és családunk nagy örömére.

  • 17.30- GABRIEN NÉPTÁNCCSOPORT (Géberjén)
   kép

   A Gabrien Néptánccsoport 2006-ban alakult a szatmári Géberjénben.

   Feladatának tekinti a hagyományok őrzését, a szatmári kultúra továbbörökítését az ifjabb generációk számára, növelni az identitástudatot a helyi lakosságban, mivel a térségben nagyközönségek előtt lép fel, így a széles körhöz juttatja el a néptánc örömét. Ezt tükrözi névválasztásuk, hisz Géberjént a 1181. évben a Cégényi monostor alapító okiratában említik először az írásos emlékek Gabrien néven.

   Repertoárjukban szatmári és más tájegységek táncai szerepelnek: Szilágysági-, Tyukodi-, Rimóci- táncok, Lőrincrévi pontozó. Fiatalos, gyors ütemű, lendületes táncaikat szívesen fogadják fesztiválokon, falunapokon.

   Vezetője: Máténé Vincze Andrea


   Linkek:
  • 18.00- LÓKÖTŐ TÁNCEGYÜTTES (Nyíregyháza)
   kép

   A Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményében, a több mint 15 éve működő néptáncoktatás hagyományát a Lókötő Táncegyüttes és a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola viszi tovább. A mostani felállásban – Grexáné Nagy Enikő és Ugyan Attila vezetésével – 2007 óta működnek.

   A gyerekek a kezdetektől nagy lelkesedéssel tanulják a magyar néptánc és népdalkincs legszebb anyagait. A hat éve tartó közös munkát és tanulást az elmúlt években sokan, sokszor elismerték.

   A megyei Pulyabálon többször is arany minősítést szereztek, és továbbjutottak régiós bemutatókra is. Vécsey-Vásárhelyi Kamara Néptánc és Népdaléneklési Versenyen több I, II, III helyezést értek már el. A Móra-Garabonciás Szólótáncversenyen 10 Lókötős szólista nyert már Pántlikás és Bokrétás táncos címeket. Több táncosuk jutott már az Országos Gyermek Szólótáncverseny döntőjébe, 2012-ben pedig Cruz Heather és Szalontai Jordán az Országos Szóló Néptánc Tanulmányi verseny döntőjében kapott különdíjat.

   2012 decemberében mutatták be első önálló műsorukat Úton Betlehem felé címmel, amit a Vécsey Károly Tagintézmény színpadán, és a nyíregyházi Kossuth téren is láthatott a karácsonyra készülődő forgatag.

   Mindezek elismeréseként a Lókötő Táncegyüttest 2011 tavaszán a Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportjának választotta.

   A fárasztó próbatermi munka mellett szívesen töltik a táncosok a szabadidejüket a nyári tánctáborokban, illetve kirándulásokkal, utazásokkal. Saját tánctáboruk mellett rendszeresen részt vesznek a Nyírség Táncegyüttes gyermektáborában, jártak már Budapesten a Néptáncantológián és a Táncháztalálkozón is.

   A hazai színpadok mellett külföldön is bemutatkoztak már. Először Erdélyben szereztek felejthetetlen élményeket, majd Szlovákiában vendégszerepeltek.

   Április végén érkeztek haza Törökországból, ahol Isztambul Büyükcekmece kerületében megrendezett Gyermek Népművészeti Fesztiválon - 9 másik nemzet mellett - képviselték Magyarországot, Nyíregyházát.

   Az együttes vezetői: Grexáné Nagy Enikő és Ugyan Attila

   kép
   Műsoruk:
   1. Kalocsai népdalcsokor a lány tánckar előadásában
   2. Mészáros Attila: Verbungos, csárdás és mars Felsőerekről
   3. Rábatamási dust táncol Tóth Bence Mózes, majd széki sűrű és ritka tempót Talián Márk, Szalontai Jordán és Majoros Dávid
   4. Sipos Eszter – Kurinszky Márk: A bogdándi kertek alatt…
   5. A pletykás asszonyok – székely népmese – Cruz Heather mesél
   6. Sipos Eszter – Ugyan Attila: Györteleki páros verbunk és magyar csárdás
   Linkek:
  • 18.30- BARTÓK TÁNCEGYÜTTES (Budapest)
   kép

   A ma is népszerű amatőr táncegyüttest Tímár Sándor alapította 1958-ban. A kezdetektől a hetvenes évek elejéig Molnár István tánckoreográfiái és Tímár Sándor - Bartók Béla zeneműveire készített - alkotásai jellemezték az Együttes munkáját. Dr. Martin György zene- és tánckutató tudományos munkássága és barátsága segítségével 1970-től Tímár Sándor ebben a műhelyben fejleszthette ki, addig a világon egyedülálló, táncoktatói módszerét. Ezáltal rögtönzött paraszttáncot színpadon először a Bartók Együttestől láthatott a közönség és válhatott a Táncház-mozgalom fő központjává, világméretű elterjesztőjévé.

   Panyolán a Bartók Táncegyüttes néhány táncosa mutatja be a nagyközönségnek tánctudását.

  • 19.00- MAKÁM koncert
   kép

   A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. Zenéjét árnyalják az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. A zenekar legújabb korszakát tematikus, vokális lemezek sora jelzi. Az utóbbi egy évtizedben Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ági voltak a Makám énekes szólistái.

   A rendszeres külföldi fesztivál meghívások mellett (Koppenhága, Delhi, Bombay, Moszkva, Velence, Prága, Párizs, Brüsszel Frankfurt) a Makám a hazai zenei élet aktív részese. Az együttes repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására is komoly szerepet szán, ezt jelzi a Szindbád, az Ákom bákom és a Csillagváró c. műsoraik, és CD-ik rendkívüli népszerűsége.


   Tagok:
   • Korzenszky Klára - ének
   • Horváth Mónika - szaxofon, kaval
   • Kuczera Barbara - hegedű
   • Krulik Zoltán - gitár
   • Horváth Balázs - bőgő
   • Keönch László - dob
   Linkek:
  • 21.00- KEREKES BAND koncert
   kép

   A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll. Koncertjeikre jellemző a pulzáló "stadion-folk" hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek.

   Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az atavisztikus örömtudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét. Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.


   Tagok:
   • Fehér Zsombor - furulya, ének
   • Námor Csaba - koboz
   • Csarnó Ákos - brácsa
   • Kónya Csaba - basszusgitár
   • Fehér Viktor - dob
   Linkek:
  • 23.00- ANSELMO CREW koncert
   kép
   Az Anselmo Crew-t 2002-ben alapította az épp Új-Zélandon utcazenészként kalandozó énekes, saz-os, tangóharmonikás Sub Anselmo, és az oda épp Ázsiából érkezõ Tommaso Anselmo basszusgitáros, majd hazatérvén, szintén kalandozó kedvû zenészekkel létrehozták az urbánus world music legszélesebb palettáját felvonultató kommandót, mellyel mai városi tánczenékbe oltják a Föld kontinenseinek autentikus zenei hagyományait Latin-Amerikától Törökországon át Afrikáig.
   3 nagylemez, és 10 válogatásalbumon (többek közt a Putumayo és a SONY kiadványain) való közremûködés után új felállással, s régi tagokkal leselkedtek az új évtizednek. A 2010-ben 9-rõl 5 tagúra zsugorodó, majd 2011-ben MC Guachoval kiegészült zenekar a zeneszerzõ és frontember Sub Anselmoval megtartotta zeneileg mindazt, ami az Anselmo Crew-t sokak kedvenc bulizenekarává tette, de a fúvosokat elhagyva egy még mobilisabb, s energikusabb formáció lépett a helyére.

   ANSELMO CREW
   • Sub Anselmo - ének, saz, harmonika, gitár
   • Jakab Anselmo - billentyûk, vokál
   • Csuto Anselmo - dob, vokál
   • Köd Anselmo - gitár, vokál
   • Tommaso Anselmo - basszusgitár, vokál
   • MC Guacho - MC, vocal
   Linkek:

  Kísérőprogramok:

  • Fesztivál tér
  • 10.00 - 21.00- Kézművesek utcája (vásár és bemutató)
  • 12.00-egész nap - Szatmári ételek, pálinkák és finomságok vására a téren.
  • 14.00-19.00- Játszóház, kézimunkasarok.
  • 14.00-19.00- Mesekuckó
  • 16.00-20.00- TAURIN CIRKUSZ (fellépések közötti szünetekben)
  • 16.00- Táncház
  • 18.00- Házi pálinka verseny eredményhirdetése
  • Művelődési ház
  • 10.00 - 20.00- Kiállítás
  • Református templom
  • 16.00 - 20.00- Vezetett templomlátogatás
  • Futballpálya
  • 10.00 - 15.00- Fogathajtó verseny
  • Révház (Szamos-part)
  • 9.30- Jóga

   Ilkó Péter jógaoktató, a Makeeathappen.com szerzője, meghívja a koránkelőket a fesztivál reggelén jógázni, hogy jól induljon a nap!

   Augusztus 3-án szombaton és 4-én vasárnap 9h 30-tól kellemes környezetben Jóga, Meditációs gyakorlatok a Szamosvég utcai Révháznál (eső esetén a Kultúrházban).

   Részvételi díj: felajánlás/adomány.

   Jöhet bárki, aki még nem próbálta, aki kezdő, de van hely haladóknak is.....illetve, aki szeretné átmozgatni testét és 100%-ban elengedni a stresszt.

   Hozz magaddal: vizet, törülközőt, könnyű-kényelmes viseletet, és egy polifomot, v jógamatracot.

   Mozogjunk együtt testben, lélekben!

   https://www.facebook.com/HathaAshtangaYogaPlace

   kép

   by: www.makeeathappen.com

  • 14.00 - 19.00- Íjászat
  • Panyolai Pálinkafőzde
  • 12.00, 14.00, 16.00, 18.00- Vezetett pálinkafőzde-látogatás